Darmowa dostawa od 1,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przygotowanie folii do owijania bel

2021-03-12
Przygotowanie folii do owijania bel

Folię bezpośrednio przed jej wykorzystaniem powinno się odpowiednio przygotować. Zaleca się, aby przez dobę przed owijaniem folia była przechowywana w temperaturze nie mniejszej niż 15°C. Dzięki temu folia otrzymuje najbardziej korzystne warunki klejenia się na beli. By ograniczyć możliwość uszkodzeń mechanicznych, folię powinno się pozostawić w kartonie do momentu założenia jej na maszynę. Folia nie powinna być transportowana w pobliżu emitującego ciepła (np. silnik).

Owijanie beli folią 

Precyzyjne owinięcie beli folią wymaga uzyskania jej wstępnego naciągu wynoszącego około 55-70%, a także doprowadzenia do tego, aby kolejne pasy folii wzajemnie zachodziły na siebie (w granicach 50%). W przypadku folii o szerokości 50 cm i 75 cm wspomniane założenie pasów powinno wynosić odpowiednio co najmniej 21 cm i 31 cm. Po jednokrotnym owinięciu beli w każdym jej punkcie powinny znajdować się dwie warstwy folii.

Dobrze przygotowana do zakiszania bela charakteryzuje się okryciem obejmującym cztery warstwy folii (w systemie 2 + 2 z 50%-owym zachodzeniem warstw). Gdy zakiszany materiał roślinny jest silnie podsuszony, a jego zawartość ma duży udział twardych włókien lub bela jest zdeformowana, w takim przypadku zaleca się nałożenie nawet większej (6-8) liczby warstw folii.

Poza liczbą nakładanych warstw folii duże znaczenie ma również odpowiednie naciągnięcie folii. Gdy jest ono niedostateczne, może dochodzić do wnikania powietrza do wnętrza beli, co przekłada się na pogorszenie jakości sianokiszonki. Wraz z osłabianiem naciągu zwiększa się równocześnie zużycie folii. Z kolei nadmierny naciąg folii prowadzi do pogorszenia jej właściwości mechanicznych i zmniejszenia grubości nakładanej warstwy. Za mocnemu naciągnięciu towarzyszy zmniejszenie szerokości folii, którą pokrywa się belę, co przekłada się na wzrost ryzyka przepuszczania powietrza do wnętrza.

Czas w jakim wykonuje się owije beli jest równie ważny. Bela powinna zostać owinięta w ciągu dwóch godzin od chwili jej uformowania. W przeciwnym razie może dochodzić do inicjowania niekorzystnych procesów chemicznych w masie sprasowanej zielonki, powodujących obniżenie jakości paszy.

Bardzo ważnym czynnikiem, jest również pogoda podczas zabiegu, ponieważ nawet niewielkie opady deszczu mogą doprowadzić do osiadania kropli wody na powierzchni folii. W momencie gdy woda w swojej rozdrobnionej postaci dostanie się pomiędzy warstwy nakładanej folii, zmniejsza się wtedy jej siła klejenia i wzrasta ryzyko wnikania powietrza. To zaś oznacza możliwość inicjowania procesów, które obniżają jakość sianokiszonki w beli.

Zaufane Opinie IdoSell
4.86 / 5.00 92 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-08
Polecam
2023-06-22
spoko

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel